ALGEMENE VOORWAARDEN (VERSIE DD. 01/09/2013)

Huidige voorwaarden zijn van toepassing op de diensten geleverd door Basisakte.eu | Probity Advocaten in het kader van de coördinatie van de basisakte.

Artikel 1 : Definities

In deze voorwaarden wordt verstaan onder :

V.M.E.: Vereniging van mede-eigenaars van een appartementsgebouw;
Opdrachtgever: de V.M.E., vertegenwoordigd door haar syndicus, wiens statuten worden gecoördineerd;
Opdrachtnemer: Basisakte.eu | Probity BVBA (K.B.O. 0541.735.991);
Opdracht: iedere opdracht tot het verrichten van diensten die tussen opdrachtgever en opdrachtnemer tot stand komt, elke wijziging of aanvulling daarop, alsook alle (rechts-)handelingen ter voorbereiding en ter uitvoering ervan;

Artikel 2 : Toepasselijkheid

Huidige voorwaarden zijn van toepassing op alle rechtsverhoudingen tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer tenzij er specifieke, afwijkende bepalingen werden overeengekomen.

Artikel 3 : Periode geldigheid offerte en duur van de overeenkomst

Iedere offerte is 28 kalenderdagen geldig, tenzij anders vermeld. De overeenkomst wordt aangegaan nadat de opdrachtnemer een schriftelijke opdracht van de opdrachtgever heeft ontvangen. De overeenkomst wordt afgesloten voor een termijn tot beëindiging van de coördinatie, behoudens de onderstaande bepalingen.

Artikel 4 : Ter beschikking stelling van gegevens door de opdrachtgever

De opdrachtgever is gehouden alle gegevens en documenten welke de opdrachtnemer nodig heeft voor het correct uitvoeren van zijn opdracht, tijdig en in de gevraagde vorm (in origineel of digitaal formaat) ter beschikking te stellen. De opdrachtgever staat hierbij in voor de juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid van de aan opdrachtnemer ter beschikking gestelde gegevens en documenten, ook indien deze van derden afkomstig zouden zijn, voorzover uit de aard van de opdracht niet anders voortvloeit.

Enige kosten die zouden ontstaan door laattijdige ontvangst van documenten of informatie zijn ten laste van de opdrachtgever.

Na beëindinging van de coördinatie worden alle door de opdrachtnemer in origineel ontvangen documenten terugbezorgd aan de opdrachtgever.

Artikel 5 : Uitvoering opdracht

De opdrachtnemer is gehouden de opdracht op een zorgvuldige wijze en naar best vermogen uit te voeren. De opdrachtnemer zal alle middelen inzetten om te proberen het beoogde resultaat te bereiken, echter verbindt hij zich niet tot een resultaatsverbintenis.

De opdrachtnemer mag beroep doen op derden om zijn opdracht uit te voeren. Hij blijft echter als enige verantwoordelijk voor het eindresultaat.

Behoudens andersluidende overeenkomst verbindt de opdrachtnemer er zich toe om de opdracht af te werken uiterlijk binnen een termijn van 21 dagen voor de algemene vergadering van de V.M.E. wiens basisakte wordt gecoördineerd. De opdrachtgever kan om een prioritaire behandeling verzoeken in welk geval de opdracht zal afgewerkt worden binnen een korte termijn conform afspraak tussen partijen.

De opdrachtnemer controleert de aangeleverde documenten op bepalingen die strijdig zouden zijn met de nieuwe wet op de mede-eigendom (Wet van 2 juni 2010 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek teneinde de werking van de mede-eigendom te moderniseren en transparanter te maken, zoals gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad dd. 28 juni 2010), hij corrigeert de strijdige bepalingen en maakt een gecoördineerde versie van het reglement van mede-eigendom op.

Alle aanpassingen die zouden worden gevraagd en die buiten de goedgekeurde offerte van de coördinatie vallen (lees: aanpassen aan de wet) zullen afzonderlijk worden aangerekend. De opdrachtnemer verbindt er zich toe om opdrachtgever hiervan voorafgaandelijk schriftelijk te verwittigen en diens uitdrukkelijk akkoord te vragen.

Indien er wijzigingen nodig zijn aan de basisakte zal de opdrachtnemer de opdrachtgever hiervan verwittigen zodat deze laatste de nodige stappen kan zetten om via authentieke akte de nodige wijzigingen te laten aanbrengen. Indien wijzigingen aan de basisakte zelf noodzakelijk zijn, zullen alle overige ermee verbonden documenten worden overgemaakt aan de opdrachtgever, zonder verdere verificatie en zonder verdere aanpassingen. Hierbij zal door de opdrachtnemer een forfait van € 150,00 aangerekend worden aan de opdrachtgever.

De opdrachtnemer levert een definitieve versie in origineel af indien gewenst en stuurt de opdrachtgever eveneens een digitale versie (in .pdf-formaat) toe.

Partijen komen overeen dat de opdracht een einde neemt indien de statuten van de basisakte werden gecoördineerd en goedgekeurd door de algemene vergadering.

De vermelding van het Ondernemingsnummer van de V.M.E. (op te vragen bij het Hypotheekkantoor en de Kruispuntbank voor Ondernemingen) wordt beschouwd als een niet-essentieel onderdeel van de opdracht.

Artikel 6 : Kostprijs

De kostprijs voor het coördineren van de statuten (voor zover geen wijziging aan de basisakte zelf nodig is, zie supra) wordt na bespreking van de omvang en de complexiteit van de basisakte, en de eventuele wensen van de V.M.E., tussen partijen overeengekomen.

In de kostprijs zit begrepen: controleren, aanpassen, coördineren van de statuten (voor zover geen wijziging aan de basisakte nodig is) en het ter beschikking stellen van een digitale versie.

Vertalingen vanuit het Frans naar het Nederlands kunnen desgewenst worden uitgevoerd conform nader overeen te komen prijs.

Artikel 7 : Vertrouwelijkheid

Alle gegevens en documenten die de opdrachtnemer worden toevertrouwd zullen met de nodige zorg, discretie en beroepsgeheim worden behandeld en bewaard. Tenzij mits schriftelijk akkoord vanwege de opdrachtgever zal de opdrachtnemer niet aan derden meedelen dat hij een opdracht uitvoert voor de opdrachtgever.

Artikel 8 : Intellectuele eigendomsrechten

De opdrachtnemer behoudt zich alle rechten voor met betrekking tot producten van de geest welke hij gebruikt of heeft gebruikt in het kader van de uitvoering van de opdracht van opdrachtgever, voorzover deze uit de wet voortvloeien. Het is opdrachtgever uitdrukkelijk verboden die producten, waaronder mede begrepen computerprogramma's, systeemontwerpen, werkwijzen, adviezen, model)contracten en andere geestesproducten van opdrachtnemer, in de ruimste zin van het woord, al dan niet met inschakeling van derden te verveelvoudigen, te openbaren of te exploiteren. Het is opdrachtgever niet toegestaan hulpmiddelen van die producten aan derden ter hand te stellen, anders dan ter inwinning van een deskundig oordeel omtrent de werkzaamheden van opdrachtnemer.

Artikel 9 : Betaling

De eerder overeengekomen staat van kosten en ereloon van de opdrachtnemer is integraal verschuldigd binnen de 14 kalenderdagen na het versturen van de gecoördineerde statuten van de basisakte aan de opdrachtgever.

Bij niet-betaling binnen de opgegeven periode zal vanaf de vervaldag een interest verschuldigd zijn van 10%, alsook een administratieve kost van 75,00 euro. Alle eventuele inningskosten zijn ten laste van de opdrachtgever.

In geval van niet-betaling behoudt de opdrachtnemer zich het recht voor om andere opdrachten van de opdrachtgever niet langer uit te voeren.

Artikel 10 : Klachten

Klachten met betrekking tot de verrichte werkzaamheden en/of de staat van kosten en ereloon moeten schriftelijk binnen 14 dagen na de verzenddatum van de stukken of informatie aan opdrachtnemer worden medegedeeld.

Een klacht schort de betalingsverplichting van opdrachtgever niet op.

De opdrachtnemer heeft ten allen tijde het recht, indien en voorzover mogelijk, de schade van opdrachtgever te beperken of ongedaan te maken.

In geval van een terecht uitgebrachte klacht heeft opdrachtnemer de keuze tussen een redelijke aanpassing van het in rekening gebrachte honorarium, het kosteloos verbeteren of het opnieuw verrichten van de afgekeurde werkzaamheden of het geheel of gedeeltelijk niet (meer) uitvoeren van de opdracht tegen een terugbetaling naar evenredigheid van door opdrachtgever reeds betaald honoraria.

Artikel 11 : Einde overeenkomst

Partijen komen overeen dat de opdracht een einde neemt indien de statuten van de basisakte werden goedgekeurd door de algemene vergadering.

Indien de opdrachtgever voortijdig een einde maakt aan de overeenkomst is hij per dossier een administratieve vergoeding verschuldigd van 125,00 euro en behoudt de opdrachtnemer zich het recht voor om vergoeding te vragen voor alle aantoonbaar geleden schade door deze voortijdige opzegging.

De opdrachtnemer behoudt zich het recht voor om zonder opgave van enige reden en zonder enige schadevergoeding voor de opdrachtgever de opdracht vroegtijdig te beëindigen.

Artikel 12 : Aansprakelijkheid

De opdrachtnemer is jegens de opdrachtgever aansprakelijk voor een ernstige tekortkoming in de uitvoering van de opdracht, voor zover de tekortkoming bestaat in het niet in acht nemen van de zorgvuldigheid en deskundigheid waarop bij de uitvoering van de opdracht mag worden vertrouwd.

De opdrachtnemer is evenwel niet aansprakelijk voor:

- bij de opdrachtgever of derden ontstane schade die het gevolg is van de verstrekking van onjuiste of onvolledige gegevens of informatie door of namens de opdrachtgever aan de opdrachtnemer of de schade het gevolg is van een handelen of nalaten van of namens opdrachtgever;

- bij de opdrachtgever of derden ontstane schade die het gevolg is van een de handelen of nalaten van door de opdrachtnemer ingeschakelde derden;

- bij de opdrachtgever of derden ontstane bedrijfsschade, indirecte schade, of gevolgschade;

- bij de opdrachtgever of derden ontstane schade waarvoor de opdrachtgever is verzekerd.

De opdrachtgever is, indien hij overweegt opdrachtnemer aansprakelijk te stellen tot vergoeding van schade, verplicht daarover met opdrachtnemer in overleg te treden, alvorens hij tot aansprakelijkstelling overgaat.

De opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor beschadiging of tenietgaan van bescheiden tijdens vervoer of tijdens verzending per post, ongeacht of het vervoer of de verzending geschiedt door of namens opdrachtgever, opdrachtnemer of derden.

De opdrachtnemer is niet verantwoordelijk voor meerkosten die zouden voortvloeien uit bijkomend werk naar aanleiding van gewijzigde wetgeving die in voege treedt na het in werking treden van de overeenkomst tussen partijen.

Opdrachtnemer is niet verantwoordelijk voor laattijdige aflevering indien dit voortspruit uit laattijdige ontvangst van gevraagde gegevens.

De aansprakelijkheid van opdrachtnemer voor eventuele schade is beperkt tot het bedrag dat de opdrachtgever verschuldigd was aan de opdrachtnemer voor zijn opdracht.

De uit het bovenstaande voortvloeiende uitsluitingen of beperkingen van de aansprakelijkheid van de opdrachtnemer gelden niet voorzover de schade het gevolg is van kwaad opzet van opdrachtnemer.

Artikel 13 : Vervaltermijn

Voor zover in deze algemene voorwaarden niet anders is bepaald, vervallen vorderingsrechten en andere bevoegdheden van de opdrachtgever uit welke hoofde ook jegens de opdrachtnemer in verband met het verrichten van werkzaamheden door opdrachtnemer in ieder geval na één jaar na het moment waarop opdrachtgever bekend werd of redelijkerwijs bekend kon zijn met het bestaan van deze rechten en bevoegdheden.

Artikel 14 : Toepasselijk recht en bevoegde rechtbank

Het Belgisch recht is van toepassing op alle geschillen en discussies die zouden kunnen voortvloeien uit de samenwerking tussen partijen onderworpen aan bovenstaande algemene voorwaarden;

De rechtbanken van GENT zijn exclusief bevoegd voor eventuele geschillen die zouden voortvloeien uit de samenwerking tussen partijen onderworpen aan bovenstaande algemene voorwaarden;